Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Ektelion's Retro Reviews Ep. #12 - Robocop Trilogy



Ektelion's Retro Reviews Ep. #12 - Robocop... από ecthelion79

Το τελευταίο σε μία σειρά εντελώς αχρείαστων reboots του Hollywood, δηλαδή αυτό του Robocop, ήταν και αυτό που μου έδωσε την ιδέα να θυμηθώ ξανά την αντίστοιχη σειρά παιχνιδιών της Ocean. Στο βίντεο αναφέρομαι εκτεταμένα τόσο στα παιχνίδια όσο και στις ταινίες που τα ενέπνευσαν, οπότε στο σημείωμα αυτό θα περιοριστώ σε κάποιες αναφορές στη διαδικασία παραγωγής του συγκεκριμένου retro review.

Πριν διαβάσετε παρακάτω, όμως, καλύτερα δείτε πρώτα το βίντεο προς αποφυγή spoilers.

Κατ' αρχάς, να ευχαριστήσω τον Χάρη Κλάδη (aka Rex) που σχεδίασε το avatar μου και τα διάφορα animations του για το "adventure" (aka καντήλια/χριστοπαναγίες). Εδώ οφείλω να σημειώσω ότι οι σεκάνς του adventure στο παιχνίδι είναι κανονικές. Δεν πρόκειται για μοντάζ. Έφτιαξα ένα "κανονικό" μίνι adventure χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα Visionaire Studio το οποίο - σημειωτέον - χρησιμοποιείται και από επαγγελματίες, όπως είναι η αγαπημένη μου Daedalic Entertainment. Μπορεί να το έμαθα μόνο και μόνο για τις ανάγκες του review, αλλά ποιος ξέρει, ίσως προκύψει κάτι πιο playable στο μέλλον, αν βρούμε χρόνο και έμπνευση.

Μιας και αναφέρθηκα στο χρόνο, ξέρω ότι το blog μου ανανεώνεται τελείως αλλοπρόσαλλα. Μερικές φορές ανεβάζω τρεις αναρτήσεις μαζεμένες και μετά κάνω κάνα μήνα να ανεβάσω κάτι. Αυτό είναι κάτι που θα προσπαθήσω να διορθώσω, αλλά κακά τα ψέματα, για να συμβεί αυτό θα πρέπει να διευρύνω κάπως το περιεχόμενό του αφού είναι αδύνατο να βγάζω retro review έστω και σε διεβδομαδιαία βάση, αφού χρειάζεται πολλή δουλειά για να διατηρηθεί η σειρά στα επίπεδα που την θέλω.

Έχω αναφέρει δυο τρεις φορές στο παρελθόν ότι στο μέλλον σκοπεύω να κάνω ένα "making of" επεισόδιο στο οποίο θα καταλάβετε πόσος κόπος χρειάζεται για κάθε επεισόδιο. Επί του παρόντος, για να πάρετε μια γεύση του τι εννοώ, θα αναφέρω δύο πολύ απλά παραδείγματα.

Παράδειγμα 1: Το Visionaire Studio διαβάζει τις γραμματοσειρές με ένα σύστημα τύπου OCR: Φορτώνουμε στο πρόγραμμα ένα .png με τη γραμματοσειρά (με συγκεκριμένη μορφή), γράφουμε σε ποια γράμματα/σύμβολα/αριθμούς αντιστοιχούν τα γράμματα/σύμβολα/αριθμοί που έχουμε ζωγραφίσει/πληκτρολογήσει στο .png και προσευχόμαστε να τα καταλάβει το πρόγραμμα. Αυτό που δεν ήξερα είναι ότι αν γίνει κάποιο λάθος, τότε καλύτερα να φτιάξουμε το αρχείο από την αρχή παρά να κάνουμε μικροδιορθώσεις. Μέχρι, όμως, να το πάρω πρέφα αυτό, μου πήρε μία μέρα... Και μιλάμε για ένα κομμάτι που δεν αντιστοιχεί ούτε στο ένα τοις χιλίοις του βίντεο.

Παράδειγμα 2: Στο βίντεο κάνουν guest εμφανίσεις τα πρωταγωνιστικά sprites των παιχνιδιών Donkey Kong Country (SNES) και Robocop (Amiga). Για να "αποσπάσω" τα συγκεκριμένα sprites από τα backgrounds τους, χρειάστηκε η χρονοβόρα και επίπονη διαδικασία του μασκαρίσματος (καρέ - καρέ). Τι σημαίνει αυτό; Ότι παίρνουμε ένα κομμάτι του βίντεο στο οποίο το sprite απεικονίζεται να κάνει αυτό που θέλουμε (π.χ. στην περίπτωση του Donkey Kong να πετάει ένα βαρέλι). Το κομμάτι αυτό μπορεί να αποτελείται από 25 καρέ. Για κάθε ένα από αυτά τα καρέ πρέπει να μασκάρουμε το background, δηλαδή να σχεδιάσουμε με μεγάλη προσοχή και λεπτομέρεια το περίγραμμα του Donkey Kong ώστε να αποσπαστεί από το background. Άλλη μία μέρα δουλειάς για συνολικά ούτε 10 δευτερόλεπτα βίντεο...

Αφού πήρατε μια ιδέα της δουλειάς που απαιτείται για αυτό το αποτέλεσμα, ελπίζω να συγχωρήσετε την ασυνέπειά μου όσον αφορά στη συγκεκριμένη σειρά.

Όπως θα παρατηρήσατε, το συγκεκριμένο επεισόδιο φιλοξενείται στο Dailymotion και όχι στο YouTube, ως συνήθως. Ο λόγος είναι ότι στο βίντεο έχω συμπεριλάβει σκηνές από τις ταινίες Robocop 1 & 2, κάτι που το YouTube εξέλαβε ως παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων. Ένας κατ' ουσία γελοίος ισχυρισμός (όπως θα είδατε στο βίντεο έχω συμπεριλάβει μόνο ελάχιστα πλάνα για μια μίνι κριτική της ταινίας Robocop 1 και κάποιες από τις πιο βίαιες σκηνές της για ένα gag), αλλά από την άλλη αντιλαμβάνομαι ότι μια υπηρεσία με το traffic του YouTube δεν μπορεί να ξεσκαρτάρει κάθε βίντεο ξεχωριστά. Συνεπώς, δεν σκοπεύω να γκρινιάξω για το άκυρο που μου έριξαν.

3 σχόλια :

  1. Εξαιρετικό το βίντεο, το καλύτερο ίσως μέχρι τώρα και προσεγμένο όσο δεν πάει. Καλύτερα λίγα και καλά παρά πολλά και μέτρια. Επίσης το συγκεκριμένο είναι το πιο ευφάνταστο και δημιουργικό που έχεις κάνει μέχρι τώρα. Εκτός του ότι είσαι ο μόνος που ξέρω στην Ελλάδα που κάνει τέτοιου τύπου βίντεο, το συγκεκριμένο έχει τα υψηλότερα στάνταρ (χωρίς ίχνος υπερβολής) που θα μπορούσε να έχει ένα κωμικό review βιντεοπαιχνιδιού. Συνέχισε την καλή δουλειά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. με τα καντηλια εκλαψα φιλε...κατα τα αλλα τοτε το robocop 2 το ειχα λατρεψει,τωρα απλα δεν ξερω το γιατι.ισως ηταν οι γραφικαρες για την εποχη!φοβερο βιντεο οπως κ να εχει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η αγαπημένη μου ταινία, αυτή και το Darkman.
    Amiga, ST και C64 ήταν arcade like, αλλά στους CPC & ZX ήταν κορυφή.
    Τρομερό βίντεο αδερφέ. Στο inventory μου θα βρεις αρκετά καντήλια, άμα θες να κάνω share μερικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή